Egészség és siker.

Életet megváltoztató döntés

Már magától a szótól is borsózik a hátad?

Eldönteni valamit, kiállni vele a család, a barátok, a nyilvánosság elé, aztán esetleg elviselni a gúnyos megjegyzéseiket?

Kínos és kellemetlen téma.

Sokszor előfordul, hogy azt mondjuk, eldöntöttünk valamit. Aztán legtöbbször azután sem történik semmi.

Én magam is sokszor döntöttem már el „véglegesen” dolgokat. Amik aztán vagy úgy lettek, vagy nem. Erre nem vagyok büszke, de sajnos, azt tapasztalom, hogy ez a fajta gyengeség egyre inkább általánosnak tekinthető.

De rájöttem, hogy mindössze kétféle módja van egy életet megváltoztató döntés meghozatalának.

Összesen ez a két út létezik!

Történhet velünk valami, érhet egy külső hatás, amelyet negatívnak értékelünk és annak hatására hozunk egy döntést. Például a főnökünk közölte velünk, hogy ha nem javítunk a munkateljesítményünkön, akkor ki fog rúgni. Ekkor dönthetünk úgy is, hogy jobban fogunk dolgozni. Vagy dönthetünk úgy is, hogy végre megszabadulok innen…

Vagy éppen nem akarunk valamit és a nemvárt következmények elkerülése érdekében szükséges választanunk a lehetőségek között. Például a háziorvosunk közölte velünk, hogy ha nem változtatunk a jelenlegi életmódunkon, akkor hamarosan cukorbetegek leszünk magas vérnyomással. 

Nos, nekem is, de szerintem elég sokunknak van már tapasztalata arról, hogy egy ilyen döntés hatására mennyire lesz eredményes a változtatás. Az ilyen, kényszer hatására hozott döntések ritkán vezetnek tartós eredményre. 

Ha a döntést nem követi cselekvés, akkor az a döntés nem volt valódi, életet megváltoztató döntés.

Már megint ez a fránya DÖNTÉS!

Pedig azt is látjuk a világban, hogy vannak döntések, amik működnek. Emberek eldöntenek dolgokat, végigcsinálják és – csodák csodájára – működik.

A kulcs az, hogy végigcsinálják.

Kitartanak a döntésük mellett.

Az ilyen egy életet megváltoztató döntés.

Ilyenkor indul belőlünk egy égető vágy, hogy akarunk valamit. Lehet, hogy egy helyzetet akarunk megoldani, vagy éppen el akarunk utazni a világ végére vagy be akarunk költözni álmaink házába.

Annyira akarunk valamit, hogy majd belegebedünk. Ennek is számtalan variációja létezhet, de a vágynak, az akaratnak nagyon erősnek kell lennie ahhoz, hogy megmozdítson minket.

Idáig még csak-csak eljutunk tiszta logikával, de itt már megáll az ész. Ez már nem az első kihívás a cselekvési folyamatban, de talán az egyik legkomolyabb.

Megpróbálom tolmácsolni a gondolataidat, ha jól hallom őket.

Még hogy én változzak és változtassak? Ennek az embernek fogalma sincs, hogy miről beszél. Itt vagyok x évesen és most álljak neki az életemet megváltoztatni, mikor azt sem tudom, hogy a holnapi napommal mi lesz?

Lehet, hogy holnapután már ki leszek rúgva, na az lesz az igazi változás. Még azzal sem tudom, hogy mit fogok kezdeni, nem hogy most álljak neki magamon változtatni.

Öreg vagyok már hozzá, és amúgy sincs semmire sem időm. Meg amúgy is kicsi a lakás és holnap be kell fizetni azt a nagy sárga csekket…

Szerintem ennyi elég volt a fordításból.

Ha nem rólad beszéltem az előzőekben, akkor annak szívből örülök.

Az igazság az, hogy mindenkinek – de tényleg mindenkinek – vannak körülményei. A kérdés, hogy ki mit kezd velük. Minden sikeres ember – mielőtt sikeres lett – indult valahonnan. Neki is megvoltak a körülményei.

Most azt gondolom, hogy ha minden rendben lenne az életeddel, akkor nem lennél itt.

Ugyanakkor azt is teljes mértékben tökéletesen el tudom hinni és el tudom képzelni, hogy most kényelmetlenül érzed magad.

Ez egy teljesen normális reakció, ezzel először mindenki így van.

Ha most megijedtél és ki akarsz szállni, csak tessék. Ezt is megteheted. Most még nyugodtan kiszállhatsz és folytathatod az életed úgy, ahogy eddig is tetted.

De ne lepődj meg, ha később, amikor a segítségemmel átgondoltál néhány dolgot, akkor már nem akarod majd ugyanúgy csinálni a dolgokat, ahogy eddig is tetted, mert egy jobb életet akarsz.

Egyelőre azt gondolom, túl kellene jutni azon a sokkszerű állapoton, hogy felismerd, hogy Neked kell változtatni.

Ezt nem fogja helyetted senki sem megtenni, illetve ha más változtat, ahhoz Neked ismételten alkalmazkodnia kell majd.

Kérlek, légy magadhoz teljesen őszinte. Ez most nem az a helyzet, amikor meg lehet elégedni a „jól van, persze tudom, nekem kell változtatni” címmel odavetett, de komolyan nem gondolt válaszokkal.

Keressünk egy olyan területet, ahol hatással tudunk lenni az életedre. Ez a terület lehet például saját magad!

Ilyen lehet például az egészséged, az anyagi helyzeted, a terveid, célod, jövőképed.

Tudom, hogy nehéz feladat szembenézni a saját életünkkel és esetleg rádöbbenni néhány dologra.
Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy alapvetően néhány fő csoport van, ahol szinte mindenkinél akad némi tennivaló.

Ilyen például a különböző területeken meglévő problémák felismerése (ahol az előbb említettek közül hiányérzet jelentkezik) vagy a félelmekkel és az aggódásokkal való szembenézés.
Ennél már egy fokkal jobb, amikor vágyakról, vagy éppen megvalósítandó célokról és tervekről lehet beszélgetni.

Egy ilyen beszélgetésre invitállak. Beszéljük át, hogy tudnék segíteni Neked az életed megváltoztatásában.

Az én játékom az egészséges, gazdag és szabad élet. Játszod ezt velem?

Megjegyzés hozzáfűzése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük